Adolf Fredriks Flickkör 30 år

Dagens Nyheter 16 oktober 2003:

 

Miniintervjun:

Adolf Fredriks flickkör 30 år

En glad kvinnoröst berättar i telefonen att Adolf Fredriks flickkör startade 1973 och fyller 30 år i år. Initiativtagare till kören och körledare är eldsjälen och akademiledamoten Bosse Johansson, den ende svenske kördirigent som utsetts till både Årets körledare och Årets barn- och ungdomskörledare.

Allt detta ska firas nu på lördag med en riktig klang- och jubelföreställning i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

– Alla som varit med i kören kommer hit och vi ska sjunga tillsammans igen, fortsätter Anne Stigell, som kvinnan heter.

Själv slutade hon sjunga i kören när hon gick ut nian i Adolf Fredriks Musikskola för 29 år sedan.

– Riktigt körmedlem är man annars från årskurs sex till nio. Sedan blir man körtant. Så mina yngsta körtantskolleger går i olika gymnasier. Och vi ska sjunga i en nästan utsåld Filadelfiakyrka. Vi är människor i olika åldrar och med olika bakgrund och det kommer hem folk från många olika länder för att vara med på jubileet. Från Australien, USA och Europa bland annat.

Många olika yrken är representerade. Själv jobbar Anne Stigell på en statlig myndighet, andra är kanske fortfarande musikaliskt aktiva som operasångerskor, korister och olika slags solister.

Anne Stigell slutade i kören 1974 men nu går hennes egen dotter Tove där. Man provar in i kören och får sjunga upp för Bosse Johansson. Kören består av unga flickor och det är deras prestationer som har gjort kören berömd.

– De har osannolika röster och trots att de går i skolan satsar de verkligen professionellt. Men det är så kul att vi äldre får vara med också. Det är flickorna i dagens kör som är navet i konserten medan vi andra är inbjudna att medverka.

 

Har ni tränat något?

– Ja, nyligen träffades både dagens kör och körtanter och sjöng. Vi var omkring 100 personer som övade. Och jag måste säga att det lät fruktansvärt bra.

– På fredagkvällen ska vi krama om alla som kommer resande och prata. På lördag klockan 15.00 slår vi till.

300 personer, nuvarande korister och tidigare medlemmar i Adolf Fredriks Flickkör, ska stå på scenen och sjunga allt från Hugo Hammarström och Mendelssohn till Arne Mellnäs.

 

Varför är nu detta så himla kul?

– Vi är många som inte har träffats på massor av år. Det är Bosse Johanssons livsverk som ska firas.

Samma kväll blir det jättefest i Vasahallen.

– Då ska vi sjunga allt vi inte kan sjunga offentligt. Det blir en hämningslös nostalgitripp!

 

LlSBETH TELL