Barn kan – och kan nå hur långt som helst

Adolf Fredriks Flickkör är en av världens främsta ungdomskörer. Men körtävlingar har de slutat med. De har varit med i alla de stora ”och alltid kommit bättre än tvåa”.

– De är otroliga, det verkar inte finnas någon gräns för vad tjejerna kan klara.

 

Bosse Johansson tror att det går att uppnå samma resultat med de flesta barn bara man börjar i tid. Han ser körsången som grunden till ett humant samhälle. Alla räknas, alla röster har lika värde.

Men han ser att det skapas en ny sorts ensamhet i dag och drar slutsatsen att körsång behövs mer än någonsin. Inte i stället för annan musik, nej barnen kan älska körsången och plugga in något annat i öronen efteråt. Men för att man lär sig umgås.

Därför blir han… han letar efter synonymer till förbannad, men okej, förbannad på sådant som motarbetar allt detta, som Idol och liknande.

– Vi har rätt mycket emot i sådana program. Vi vill ge alla barn möjlighet att erövra starka upplevelser. Och det görs varken med utslätad kommersiell musik eller förnedring.

 

Han kan inte förstå att politiker inte inser att körsång är en billig investering, i stället för att försvåra för musiklärarna i skolan och för Kulturskolan.

– Att jag tjatar om detta förstår jag att folk börjar tröttna på. Men det finns ju vetenskapliga belägg för att vi mår bra av körsång.

 

Ur SvD söndag 23 december 2007. Text: Jenny Leonardz

 

”Kraft från sången”; Läs hela artikeln här (pdf) ›