Bosse – en körledarmentor

Bosse, du var en av de första som hörde av sig till oss när informationen om FSKs mentorsprogram kom ut. Varför var det så självklart för dig att anmäla dig som mentor?

– Jag är pensionär mot min vilja och jag blir jätteglad när någon är intresserad av min kompetens. Därför var det självklart för mig att anmäla mig som mentor. Min fru brukar uppmana mig att säga ja när någon ringer och vill prata med mig. En vacker dag blir det tyst i telefonen.

Hade du själv någon förebild eller mentor när du stod i starten av din karriär?

– Gunnar Eriksson gästade Värnamo när jag var 14 år. Han var musikkonsulent i Missionsförbundet och tyckte att jag skulle bli körledare och inte slöjdlärare. Så det är Gunnars “fel” att det blev som det blev! Gunnar har varit min förebild på många sätt i hela livet. Han är en humoristisk filosof och han har en förmåga att få sångare att sjunga bättre än vad dom tror att dom kan.

Karin_Sax2Karin, du har ju själv mycket erfarenhet men kände ändå att du ville anmäla dig som adept. Kan du inte berätta lite om vad du gör och varför du sökte upp just Bosse?

– Jag har arbetat som sång- och körpedagog sedan 1992, alltså drygt 20 år. Framför allt har jag jobbat med vuxna på företag och i studieförbund, samt ungdomar på gymnasiets estetiska program. Jag har även jobbat i musikklass, men då också mest med tonåringar. Min erfarenhet av mindre barn är några år i kulturskolan, men det är ett tag sedan. Jag känner att barnkörsmetodik är något helt annat än att undervisa ungdomar och vuxna.

– Man behöver andra redskap och många tricks i bakfickan för att hålla koncentrationen uppe. Och om man vill lära sig mer om barnkör är det väl lika bra att gå direkt till experten Bosse!

Ni har träffats en gång. Kände ni varandra sedan tidigare, kan ni berätta om ert första möte?

(K) Vårt första möte var hemma hos Bosse där jag fick massor av tips, inspiration, böcker och nybakta bullar!

(B) Det var ett spännande första möte med Karin som jag inte kände sedan tidigare. Det kändes utmanande och stimulerande att testa om jag hade tillfredsställande svar på hennes kompetenta frågor. Det är ju viktigt att Karin ska känna det meningsfullt att avsätta dyrbar tid för ett mentorsmöte. För mig blev det viktigt att formulera min körerfarenhet.

Du berättade för mig, Karin, att du blev mycket inspirerad efter er första träff. På vilket sätt påverkade den inspirationen ditt arbete, eller kanske snarare inställningen till ditt arbete?

– Hela Bosse är ju en stor inspirationskälla, han älskar att arbeta med barn och har alltid gjort det. För mig, som delvis håller på att ändra inriktning som körledare, är det väldigt skönt att få prata med någon som är så trygg i sitt arbete och har en sådan tydlig bild av vad han vill uppnå. Jag tycker också att han har en fantastisk människosyn. Och så är han väldigt kunnig: Flera av de saker Bosse pratade om kunde jag direkt applicera på mina yngsta sångelever, med omedelbart resultat. T ex att sjunga till tummen, nära och sedan med utsträckt arm, för att sjunga starkare.

– Det var också skönt att höra hur han resonerar kring hur man använder sin egen röst i arbetet med barn. Jag är alt, och har tidigare tyckt att det är slitigt att sjunga i det läge som jag tycker att en barnkör ska sjunga i. Bosse förklarade det enkelt på så sätt att han har “Bosse-rösten”, men att alla har en egen unik röst. Då kan jag sjunga ut utan att riskera att barnen härmar min klang. Barn som tar i från tårna är nämligen något av det bästa jag vet! Vilken härlig inspirationskälla du är, Bosse!

I arbetet kring mentorskap får man ofta höra att mentorn kan bli minst lika inspirerad av samarbetet, kan du känna igen dig i det?

BosseJ_sept14– Ja, jag kan idag påstå att det är mycket inspirerande att vara mentor! Att hitta svar på Karins välmotiverade och kompetenta frågor och att få möjlighet att väcka till liv gamla problemlösningar i körledarjobbet etc.

– Att som pensionär vara mentor innebär ju en förtäckt vidareutbildning. Och detta i min ålder, roligare kan det inte bli!

 

 

 

 

Text: Ida Rosen Hamrå

Tidigare publicerad i Körledaren, 2 • 2014

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.