Erika Sunnegårdh – STOR flickkorist

Erika Sunnegårdh – en gång i tiden medlem i Adolf Fredriks Flickkör – blev känd över en eftermiddag i april 2006. Då gjorde hon ett historiskt starkt genombrott som Leonore i Beethovens opera Fidelio inför ett fullsatt Metropolitan Opera i New York (Ben Heppner sjöng Florestan). Föreställningen gick även i direktsändning till 10 miljoner lyssnare …

I januari 2012 kom hon hem till Sverige och gav ett par konserter i Stockholms Konserthus med Richard Strauss-sånger, ”Strauss röst”. DN skrev ”Erika Sunnegårdh hittar dramatiken i Strauss sötma” och Svenska Dagbladet ”Vemodet fångas med full styrka”.

 

Inte sedan Birgit Nilssons genombrott på Metropolitan 1960 (se bilden längst ned), eller för den delen Placido Domingos 1968, hade en sångare gjort ett sådant dundrande genombrott som Erika Sunnegårdhs lördagen den 1 april 2006.

Visst har hon varit medlem i Adolf Fredriks Flickkör (1979-83), och visst har hon gjort många andra saker före genombrottet – då hon med 24 timmars varsel fick hoppa in som ersättare för Karita Mattila – i titelrollen vid den där aprillördagens eftermiddagsföreställning av Fidelio. Men från och med sin sensationella debut på Met har Erika fått leva och arbeta som efterfrågad sångerska på de riktigt stora scenerna världen över (redan på hösten 2006 blev det i Trollflöjten och våren 2007 Turandot på Met, till exempel).

Foto: Krister Atle Sahlén

Flyttade till New York när hon var 19 år.
Tog en Bachelorsexamen i sång på Manhattan School of Music och en Mastersexamen på Aaron Copland School of Music, Queens College, New York.
Operadebut i Turandot på Malmöoperan 2004.
Och så Met i april 2006. New York Times hade rubriken Thrust Onto an Opera Stage, and Greeted by a ‘Wall of Love’

Här kan du följa Erikas framfart i musikvärlden

Om sina år i Adolf Fredriks Flickkör skriver Erika i boken ”Bosse och hans Flickkörsvärld”.
Läs om boken

Även detta på Metroplitanoperans scen: Birgit Nilsson som Leonore tillsammans med Jon Vickers som Florestan i Fidelio. Hände den 13 februari 1960. Karl Böhm dirigerade Metropolitans kör och orkester.
Foto: Robert Cahen 

1 tanke på “Erika Sunnegårdh – STOR flickkorist”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.