Kung av Adolf Fredrik

Han är den förste som fått titeln Kung av Adolf Fredrik. På sin 65-årsdag, den 11 september 2008, utnämndes Bo Johansson  av Adolf Fredriks Musikklasser till Kung av Adolf Fredrik. Den högtidliga och historiska ceremonin skedde på Adolf Fredriks skolgård i närvaro av samtliga 1,100 elever och personal. Insignierna var krona, spira och svärd.

Bo Johansson inledde sin numer legendariska karriär vid Adolf Fredriks Musikklasser höstterminen 1971. Som idérik, kunnig, entusiastisk och engagerad musiklärare långt bortom det förväntade, har han i hög grad bidragit till den position profilskolan Adolf Fredriks Musikklasser idag har.

 

Tillsammans med musiklärarkollegan Jan Åke Hillerud blev han i början av 1980-talet känd för en större allmänhet i den s k Kampen. Stockholms stads politiker ville flytta centralt belägna Adolf Fredriks Musikklasser till Västertorps gymnasium.

Elever, lärare och personal vid musikklasserna arbetade uthålligt och påhittigt för att en kraftig, folklig opinion skapades för att behålla AF i centrum. Mängder av evenemang och uppmärksamhet skapades av Bosse och Jan Åke för att synliggöra detta. Parollen löd: ”Musiken i centrum – rädda AF.” Kampen lyckades (hösten 1983). Och Adolf Fredriks Musikklasser ligger fortfarande kvar i sitt kvarter vid Tegnérgatan – Västmannagatan – Rådmansgatan – Dalagatan.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.