Världsröstdagen – vill höras över hela klotet

WorldVoiceDay2013Tisdagen den 16 april rullar Världsröstdagen, World Voice Day, över jordens alla länder. Från Nya Zeeland, över Europa och Sverige, för att avslutas i Hawaii, alltid kl 19.30 lokal tid.
Körkonserter, föredrag, seminarier i en bred blandning för att manifestera röstens betydelse som redskap och musikinstrument.

Internationella webbplatsen finns här

Alla svenska evenemang finns här

Initiativtagare är bl a den svenske röstprofessorn vid KTH, Johan Sundberg.

Här ett upprop inför World Voice Day i Sverige från Bosse Johansson och Johan Sundberg:

Hej Körledare!

I år kommer ett unikt tillfälle att demonstrera hur vittomfattande och viktig svensk körsång är i svenskt kulturliv. Den 16 april, en tisdag, infaller World Voice Day, Världsröstdagen. Den kommer att firas med allehanda röstevenemang över hela världen.

World Voice Day har funnits i ett dussin år, men aldrig uppmärksammats i vårt land. Nu kan det bli ändring på det! Syftet är att demonstrera röstens oerhörda betydelse i våra liv, så att alla människor förstår det, politiker, beslutsfattare i kommuner, skolor, kulturfonder …
Rösten behöver vi för att prata med varandra, och den är också det kanske följsammaste och uttrycksfullaste musikinstrument som finns. I körsång öppnar rösten möjlighet an uppleva musikalisk och social samhörighet och glädje, och sjungandet har också goda effekter på hälsa och livskvalitet.

 

I år planeras på Världsröstdagen en Global Körkonsert. Kl 19.30 lokal tid kommer körer att sjunga, den första i Nya Zeeland, den sista i Hawaii, så konserten kommer att äta sig västerut i takt med solen. Idag finns konserter på schemat i Malaysia, Nigeria, IsraeL Estland, Chile och, förstås, också i Sverige.

På morgonen anordnar Vetenskapsakademien ett symposium om svensk röstforskning. På eftermiddagen blir det allehanda evenemang på olika håll i landet. På kvällen planerar Musikaliska Akademien att ordna en särskild röstafton med solo- och körsång, kanske också diktläsning och skådespeleri.

Landets musik(hög)skolor, Operahögskolan, logopedmottagningar och andra röstrelaterade ställen kommer ordna med olika röstevenemang.

 

Här finns alltså ett fantastiskt tillfälle för svensk körkultur an göra en kraftfull och påfallande insats. Det kan ske på flera sätt. Ett är att du med din kör ger en konsert kl 19.30 med körens repertoar, gärna innehållande också lite svensk musik, t ex i körens vanliga konsertlokaI. En annan möjlighet är att din kör går ihop med andra körer i närheten och ger en konsert på allmän plats, så att allmänheten får en intresseväckande och oförglömlig upplevelse.

Man bör förstås bjuda in politiker, fondstyrelser och andra betydande beslutsfattare. I vilken form det än blir är det också viktigt att berätta att evenemanget är en del i Världsröstdagen.

 

Det är viktigt att det blir stor uppslutning kring det här. Då kan tv, radio och tidningar inte undgå att uppmärksamma det och inbjudna kan inte gärna tacka nej. Ekonomi finns tyvärr ingen, men det har ju ett stort egenvärde att på det här sättet ingå i ett uppmärksammat globalt sammanhang. Så visst kommer din kör att ställa upp? Dessutom, tala med dina kolleger om detta, de kanske inte har fått det här brevet.

 

Alla evenemang som ingår i Världsröstdagen kommer att annonseras på webben,
den svenska Världsröstdagen
den internationella webbplatsen för World Voice Day

Vi ser fram mot att höra av dig med besked att din kör ställer upp!

 

Bosse Johansson        Johan Sundberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.